تاریخچه سنگ نوردی نوشهر
شنیدهها و ناشنیدهها
(توجه: آنچه در ادامه خواهید خواند،یادماندههای شخصی بنده میباشد. از همراهان پیشین و پسین تقاضا دارم پیش از ثبت این نوشته، جاماندهها و یا اصلاحات احتمالی را شخصا به اطلاع بنده برسانند. سپاس).
کوهها وسیلهاند
انسانیت نهایت است
هدف صعود قلهها نیست بلکه ارتقاء انسانیت است "والتر بوناتی"
شروع کوهنوردی علمی و تجربه اولین صعودها در کنار دوستان عزیزمان زیر سایه "آرش نوشهر" در فکر و یادمان حک شده باقی خواهد ماند چرا که کوهنوردی علمی و فنی شهرمان (که همزمان بانیبسط و گسترش در شهرستانهای همسایه نیز گردید) از آن نقطه شروع شد و تداوم یافت. گستردگی سایه آرش بر سرمان دیری نپایید. تمایل همگانی به ادامه و پیشرفتهای علمی روزافزون بود. بعداز ظهر یکی از روزهای پاییز 1384 در هتل آپادانا، من، فرید سیدی پور و علی صالحانی تصمیم گرفتیم گروه کوهنوردی تشکیل دهیم و به ثبت برسانیم که در اسفند 1384 عملی شد با نام: البرز نوشهر.
خط مشی اصلی گروه آموزش علمی و فنی و ارتقاء سطح کیفی بود. کلاسها را یکایک تشکیل میدادیم و در آنها شرکت میکردیم. این در واقع سنگبنای شروع کوهنوردی نوین، فنی و علمی در سطح شهرستان خود و حتی شهرستانهای همسایه تلقی می شد. جا دارد تا از آقای علی صالحانی که موتور محرک، مشوق اصلی و بانی ارتقاء کارهای فنی سطح کوهنوردی شهر و استان بود قدردانی شود.
و اما داستان سنگنوردی نوشهر اینگونه شروع شد:
1. سنگ نواب (معرف : حسین جباری)
با تشویق علی صالحانی، در یکی از روزهای گرم و آفتابی ماه رمضان سال1385 با پیکان آقای حسین جباری به همراه علی صالحانی به سمت منطقه ییلاقی کجور راه افتادیم بلکه سنگ یا صخرهای بیابیم و بتوانیم سنگ نوردی را از آنجا شروع نماییم. سنگ زیبایی بالاتر از آبشار روستای روستای صالحان (با معرفی علی صالحانی) با تلاش برای برپایی کارگاه طبیعی و صعود آزمایشی، چندان موفقیت آمیز نشد. در مسیر بازگشت به نوشهر، در مورد گزینه های مختلف بحث میشد تا اینکه بالاخره آقای جباری ما را بالاتر از بیمارستان تامین اجتماعی چالوس در شهرک نواب برد و سنگی را نشانمان داد به ارتفاع تقریبی 13 متر. به این ترتیب خستگی سفر از تنمان دور شد.پس از رایزنیهای مختلف و همراهی هیات وقت (به سرپرستی آقای مهندس مشایخ)دو مسیر بر رخ شرقی سنگ نواب توسط آقای پرویز مشهدی (تنکابن) با موتور برق رولکوبی شد. سایر همنوردان این روز که در پاکسازی و کمک به رول کوبی مشارکت داشتند: علی صالحانی، رضا صالحانی، خیرالله امانی، محمد موسوی، مهداد منصوری، مصطفی عبدالهی و بنده. فعالیت بر روی این سنگ همچنان ادامه دارد. این سایت محل خوبی برای برپایی کلاسهای کوهپیمایی بوده است. مسیر گل بر رخ جنوبی را در سال 1393 توسط دسته اسپید رول کوبی کردم. در تاریخ 21 اردیبهشت 1394 منتهاالیه رخ شمال شرقی توسط بنده، محسن سام دلیری و وحید مقدمی به طور کامل پاکسازی شد که مسیر مناسبی بر تمرین مبتدیان میباشد.
2. سنگ دوآب: (معرف: علی صالحانی)
در بیست و یکم مهرماه 1385 پس از دو سری تمرین بر روی این تخته سنگ 15 متری که در ابتدای دو راهی کجور قراردارد، توجه و پیگیری خاصی به آن مبذول نشد.
3. دیواره نازکرو:(معرف: ماهیار مقیمی)
دیواره 45 متری نازکرو (کندلوس – ابتدای مسیر صعود قلل سرتاب) اولین دیوارهای بود که تجربه فرود بلند همگیمان و سپس تلاشهای صعود در تیرماه 1385 بر روی آن انجام شد. رخ راست این دیواره امن ترین مسیر میباشد. مابقی مسیرها چه در میانه مسیر و چه در نقاط فوقانی ریزشی و نا امن است. گشایش مسیر رخ راست در دستور کارهای آتی گروه البرز قرار دارد.
4. سنگ کشکسرا (معرف: علی صالحانی):
تابستان 86به پیشنهاد علی صالحانی، همراه برادرش رضا صالحانی به معدن متروکه سنگ کشکسرا واقع در کمربندی نوشهر-چالوس رفتیم. با کاشتن یک لوله یک متری در شکاف روی بلندترین تخته سنگ سایت، کارگاه مصنوعی با حمایت از بالا برقرار شد. ارتفاع تقریبی 15 متر با درجه سختی نسبتا بالا. تا این که در پنجم آبان 91 با آوردن موتور برق و دریل توسط آقای فرامرز نوروزی دو مسیر به نامهای "البرز" و "شکاف" بر روی آن رولکوبی شد. سایر همکاران: حسن رودباری، طاهره رضوانی.
این سایت معدن متروکه سنگ یکی از مناسبترین محلهای تمرین و اجرای کلاسهای کوهپیمایی و سنگنوردی بوده است. به همین دلیل، چند رولبولت در نقاط مورد نیاز توسط دسته اسپید کاشتم. همچنین مسیری به نام "مسیر زرد" در سمت غرب سایت به ارتفاع تقریبی 12 متر را توسط دسته اسپید باز کردم که برای مبتدیان مناسب میباشد.
5. دیواره دِزدَک: (معرف: فرشید جعفرزاده)
همراه با پیکان وانت مرتضی خزایی در یکی از روزهای بهار 1392مسیر خاکی کانال انتقال آب واقع در دامنه کوههای جنگلی نوشهر - نور را پیمودیم. منظورم بررسی دقیقتر صخرههایی بود که به شکل پراکنده در این راستا از جنگل سربرآورده بودند. همه آنها را از جلو دیدیم و آن که نسبت به سایرین از شرایط مطلوبتری برخوردار بود شناسایی شد. دیوارهای به طول تقریبی 100 متر واقع در محله دزدک که به خاطر رویش گیاهان هرز و پیچکهای فراوان بر سطح خود، نیاز به پاکسازیهای زیادی داشت. پس از بازدیدهای مربیان گرامی نظیر آقایان عباس علی نژاد، کوروش نگهبان، علی طاهری، امیر احسانی، فریدون علایی و .... سطح کمی و کیفی کار مناسب و مطلوب ارزیابی شد. پس از پاکسازی پای کار از گیاهان هرز در 24 آبان 1392، دو مسیر بر روی این صخره انتخاب و در دستور کار گشایش قرار گرفت.
الف) مسیر البرز:مسیر شمال غربی طی 46 ساعت کار و تلاش مفید (در خلال 7 روز) بر روی دیواره طی ماههای آذر و دی 1392 و با استفاده از 29 عدد رول بولت انبساطی سایز 10 میلیمتری (به طولهای 6 و 10 سانتیمتر) و 5 میخ، یک کارگاه بکسل و دو کارگاه زنجیر به طول 50 متر با درجه سختی 5.11 به نام "البرز" گشایش یافت. سوراخکاری کلیه بولتها با دسته اسپید و چکش به صورت دستیانجام شد. (سرطناب: فرشید جعفرزاده، هم طنابها: ماهیار مقیمی، محسن سام دلیری و فرامرز نوروزی از گروه البرز نوشهر. رول بولت و صفحات از سوی هیات کوهنوردی نوشهر و بخشی نیز توسط بنده تامین گردید. تدارکات حمل و نقل: دانش کاظمی از گروه K2).
ب) مسیر پیچک:گام بعدی، گشایش مسیر دوم در رخ شمال شرقی دیواره مذکور بود. پس از تهیه کلیه تجهیزات لازم، طی 6 روز کاری و حدود 48 ساعت کار مفید، این مسیر توسط مته دستی اسپید با 20 رول بولت و 4 میخ به طول 62 متر با درجه سختی 5.10 گشایش یافت و به نام "پیچک" به ثبت رسید.(سرطنابها: فرشید جعفرزاده، وحید مقدمی، هم طناب: محسن سام دلیری از گروه البرز نوشهر. رول بولت و صفحات به صورت شخصی (توسط بنده) تامین گردید. تدارکات حمل و نقل: دانش کاظمی از گروه K2). این مسیر دارای پنج کارگاه با حلقههای فرود میباشد. هر دو مسیر به شکل طبیعی قابل صعودند و عملیات گشایش از پایین به بالا انجام شده است. این مسیرها را میتوان با ابزارهایی نظیر کیل، ترایکم و هگزان به شکل طبیعی نیز صعود کرد. مسیرهای بهرام و ناهید با مشارکت همنوردان دیگر (بهرام از ساری و علی حکی از اراک) در غرب رخ میانیبه طول 25 متر بادرجه سختی 5.12گشایش یافت. آمادهسازی دو مسیر دولفر طبیعی کوتاه با یک کارگاه فرود، مسیر ....... با نقاب افقی 4 متری برای تمرین صعودهای مصنوعی، مسیر .............. به طول 20 متر با درجه سختی ............... و کارگاه فرود در غرب مسیر............، دو مسیر .............. در رخ میانی با کارگاههای فرود به طول 30 متر و درجه سختی ............ امکان فعالیت نسبتا گسترده و مطلوبی را با درجه سختیهای مختلف باعث شده است.
* تامین امنیت و هماهنگی با ارگانها و نهادهای محلی و شهرستان: هیات کوهنوردی نوشهر
* سایر همنوردان ساعی در پاکسازی سطح و پای دیواره: ناهید صالحانی، حسن رودباری، محمد قاسمی، هاجر دلفان آذری و فرهاد درویش (از گروه های البرز، کیان و K2 نوشهر).
توضیحات تکمیلی:
لذت صعود در صخرههای برآمده از دل جنگل همراه با چشمانداز زیبای دریای خزر، مطمئنا خاطرهای به یاد ماندنی را در ذهنتان حک خواهد کرد. چِهلدَر (چَلَندَر) نام منطقهای است "جلگهای – ساحلی" واقع در ضلع شرقی نوشهر که بنا به تحقیقات بومی، پیشتر تنها گذرگاه مردم بوده و از صخرههای آن برای پنهان کردن مال و اموال خود و حفظ داراییهایشان بهره میبردند. این محل به "دِژ" معروف بوده که بعدها به "دِژَک" و اکنون به نام "دُزدَک" تغییر یافت. بومیان محل به این صخره "اِسپیكِر" میگویند به معنای "سنگ سفید". صخرهای که پای آن هنوز هم رد دخل و تصرفهای غیر آشکار دیده میشود. در دوره رژیم سابق (پهلوی) این دیواره دژفرم برای فعالیتهای سنگنوردی مورد شناسایی و ظاهرا در دست برخی اقدامات اولیه قرار میگیرد.
مسیر شمال غربی طی 46 ساعت کار و تلاش مفید (در خلال 7 روز) بر روی دیواره طی ماههای آذر و دی 1392 و با استفاده از 29 عدد رول بولت انبساطی سایز 10 میلیمتری (به طولهای 6 و 10 سانتیمتر) و 5 میخ، یک کارگاه بکسل و دو کارگاه زنجیر به طول تقریبی 55 متر با درجه سختی 5.11 به نام "البرز" گشایش یافت. سوراخکاری کلیه بولتها با دسته اسپید و چکش به صورت دستی انجام شد.
گام بعدی، گشایش مسیر دوم در رخ شمال شرقی دیواره مذکور بود. پس از تهیه تجهیزات لازم، طی 6 روز کاری و حدود 48 ساعت کار مفید، این مسیر توسط مته دستی اسپید با 20 رول بولت و 4 میخ به طول 62 متر با درجه سختی 5.10 گشایش یافت و به نام "پیچَک" به ثبت رسید. این مسیر دارای پنج کارگاه با حلقه فرود میباشد. هر دو مسیر به شکل طبیعی قابل صعودند و عملیات پیشروی از پایین به بالا انجام شد. این مسیرها را میتوان با ابزارهایی نظیر کیل، ترایکم و هگزان به شکل طبیعی نیز صعود کرد. البته همنوردان دیگر نیز از ساری (علی حکی) بر روی مسیر دیگری که در رخ میانی قرار دارد مشغول فعالیت میباشند. برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرسهای زیر رجوع کنید:
آدرس: جاده اصلی نوشهر به نور (کیلومتر10)- محل دزدک (روبروی مجتمع رفاهی بانک مرکزی)
N36.57807 E51.66669 با 41 متر ارتفاع از سطح دریا
کروکی اولیه دیواره دزدک(تنظیم فرشید جعفرزاده)
جا داره از مهندس فرشید جعفرزاده که در دیواره دزدک زحمات زیادی کشیده اند با کمک کارگروه صعودهای ورزشی گروه البرز و با هزینه گروه البرز و شخص خودشان تمامی رل و بولت های مسیر را خریداری کنند و اقدام به گشایش مسیر و پاکسازی با دیگر دوستان انجام داده اند را تشکر ویژه داشته باشیم تمامی مسیرهای با دست باز شده است البته بعد ها به تعداد مسیرها توسط دوستان دیگر اضافه شده است تشکر بابت ادامه کار این دیواره را داریم.